Fritt fram – en introduktion

Det här är bloggens första inlägg och en överblick kring vad Friskrivning handlar om. Målet är att kapa banden mellan tid och pengar för skapa frihet och valmöjligheter. Detta tänker jag fixa innan den 35:e födelsedagen, oktober 2021.

Inlägget är uppdelat i tre kapitel. Del 1: Hur det hela började med min motivation, bakgrund och förutsättningar. Del 2: Vad som fungerat på väg till ekonomisk frihet efter fem år i den riktningen. Sist ut kommer Del 3: Målstolpar och bloggen, när målet är nått och vad som är bloggens plats i det hela.

1. Hur det hela började

Det har länge varit ordning och reda på privatekonomin men utan något direkt fokus eller mål, inget helhetsgrepp. Det egna företaget startade jag 2011 och rätt så omgående ökade inkomsterna, jämfört med tidigare anställning. Börsen låg tyvärr undanskymd i en kunskapslucka. Pengarna gick främst till hantverksöl, att köpa en bostad och att amortera ned bolånet. Den lågt belånade bostaden finns kvar som en fjäder i hatten för den ekonomiska friheten, så helt åt skogen var det inte. Sparkapitalet hade nått 300 000 kr vid 2016 men de låg och samlade damm på ett räntekonto.

Hösten 2016 skedde ett finansiellt uppvaknande. I den kvartett som finns att tacka för detta finner vi Nicklas Andersson och Philip Scholtzé, som gav en introduktion till börsen med podcasten Prata Pengar. Att investera överskottet från lönen och företagets utdelningar var den ena halvan av ekvationen. Kort efter att investeringsvärldens dörrar öppnats dök Mr. Money Mustasche och Farbror Fri (C/O Enkel boning) upp i flödet. Tankarna om ekonomi fick en ännu tydligare riktning, konsumtionsnivån som förvisso inte var allt för uppskruvad koncentrerades och allt pekade mot frihet.

2. Vad som fungerat

Det här kapitalet har i sig några underrubriker. Inkomster, investeringar, utgifter men nästan viktigt av allt är tankebanorna har förändrats och utvecklats.

2016 var det egna företaget i full rullning, en konsultverksamhet med flera hundra projekt i backspegeln vid det laget. Fram tills nuläget 2021 har det blivit fem år till med lön upp till nivån för statlig skatt och aktieutdelningar på det. Rent raketbränsle för portföljen och det återspeglas i hur den har ökat i värde, upp mot 500 000 kronor per år har kunnat investeras. Resten av värdeökningen står avkastningen för.

Till en början när det här med börsen var nytt och fräscht dök jag in i att försöka analysera bolag och köpa aktier. Investeringar och ekonomisk frihet har en stark koppling, men det betyder nödvändigtvis inte att börsen behöver göras till en hobby om man inte så vill. Strategin har förenklats och portföljen innehåller nu till största del fonder, i och med det är jag mer bekväm med att låta den jobba på i bakgrunden medan jag gör annat.

På utgiftssidan har de fem åren rullat på med ett snitt på 10 000 kronor i månaden. Att ha optimerat kostnaderna för boende, mat och transport har gett fullt tillräckligt med svängrum för de andra utgiftsposterna. Det har till exempel rests till USA och vänts två gånger på den tiden. En gång som vallfärd till ”The capitol of financial badassity” Longmont, Colorado och Mr. Money Mustasche World Headquarters. Chefen för stället var dock i Kanada och paddlade kanot just då.

Vandring vid Flat Irons under en road trip genom Colorado.

Fem år av FIRE-influenser från alla håll och kanter och min inställning till pengar har blivit allt mer avslappnad. Det skaver inte längre att köpa en kaffe på stan när det är helt rätt tillfälle för en kaffe på stan. Detta betyder inte att jag skapat en konsumistisk berg- och dalbana utan bromsar, snarare att jag får ut mycket mer av att lägga energi på att hålla de stora dragen på rätt kurs.

3. Målstolpar och bloggen

Milstolpar har betats av och nu är det i princip bara målstolpen som finns kvar. Var jag har satt ned målstolpen har dock skiftat några gånger på vägen. Hur mycket pengar som behövs, hur jag ska hantera det egna företaget, när det är nog? Att ha målstolpen på glid bör undvikas, men samtidigt har det behövts utrymme för att planer utvecklas och livet förändras.

Hur mycket pengar behövs det? Summan som jag landat på ligger på 3 750 000 kr. Merparten investeras i fonder och en mindre del, ett par årsutgifter, ligger mer lättillgängliga på sparkontot.

Skulder? Enbart bolånet, målet är en belåningsgrad under 50%. I nuvarande bostadsrätt är det fixat, samma mål gäller för villan.

4%-regeln. Mitt mål för portföljen är en summa som kan bära ett uttag på 12 500 kronor i månaden, mer om det på sidan om just 4%-regeln. Den summan känner jag ger tillräckligt med ekonomiskt svängrum framöver. Den räcker definitivt till om andra eventuella inkomstkällor tillkommer.

Det egna företaget kommer finnas kvar tills vidare, kostnaden att hålla det aktivt är försumbar. Det ska byggas eller köpas hus inom en rätt snar framtid, något som helt klart gynnas av extra finansiell uppbackning. Framöver vill jag även hålla dörren öppen för projekt som tas an med vilja istället för måsten.

Så till bloggen. Den startas nu för att jag dels har tid och energi från att jobba mindre. Och att jag är i en fas där många stora ekonomiska beslut börjar ta form, och kommer att följas upp här.

Tankar om ekonomisk frihet. De har förändrats och utvecklats en hel del under fem år och lär fortsätta göra det.

Dokumentationen av en kontrollerad livsstilsinflation. Flytt till villa, eventuellt större familj, bil med mera. Allt från ett ekonomiskt frihets-perspektiv.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *