Digital kassabok: håll koll på pengarna

Digital kassabok.

Hur mycket kostar egentligen den utemat du köper över ett år? Hur mycket av inkomsterna har gått till investeringar? Håll koll på detta och mer med en smidig kassabok. Lägg den på hemskärmen i mobilen och du skriver snabbt och enkelt in utgifter och intäkter.

Allt sammanställs på en lättöverskådlig sida som visar resultatet på månads- och årsbasis. Kassaboken är helt gratis och går att anpassa för just din situation.

>> Hämta kassaboken från Google Drive <<

Installationsguide

Kassaboken består av två dokument. Ett Google Formulär där du skriver in utgifter och inkomster, och ett Google Kalkylark där siffrorna samlas och ger dig översikt.

  1. Markera dokumenten Transaktioner och Resultatrapport i Google Drive, högerklicka på dem och välj kopiera. Kopiorna kan du redigera. Dra dem till Min enhet i menyn till vänster. Det är valfritt att döpa om dem och ta bort Kopia av från namnet.
  2. Öppna transaktioner-formuläret. Klicka på Svar centrerat i den övre delen av sidan. Klicka på de tre punkterna bredvid kalkylarksikonen och välj alternativet Välj svarsdestination, markera Välj befintligt kalkylark och välj arket Resultatrapport.
  3. Tryck på ögat i övre högra hörnet för att förhandsgranska. Skriv in en första transaktion på 0 kr, kategorin är valfri.
  4. Öppna Resultatrapport-kalkylarket. Döp om bladet som börjar på Formulär till Transaktioner. Gå till bladet som heter 2020.
  5. Välj Redigera > Sök och ersätt i menyn.
  6. Sök efter ordet Placeholder och ersätt det med Transaktioner, klicka i knappen Sök även i formler. Tryck på Ersätt alla, OK och Klar.

Nu länkas siffrorna som matas in i formuläret till kalkylarket och du kan följa och utvärdera dina inkomster och utgifter på årsbasis.

Lägg till Transaktioner på din hemskärm (iPhone):

  1. Öppna Google Drive-appen.
  2. Gå in i Transaktioner-forumläret.
  3. Klicka på knappen längst ner till höger (öppna i Safari).
  4. Klicka på den centrerade knappen längst ned (dela), välj Lägg till på hemskärmen.

Nu har du en smidig åtkomst till kassaboken och kan snabbt hålla dig uppdaterad om hur din ekonomi går.

Första steget till ekonomisk frihet är att skaffa sig koll.

Vanliga frågor

Hur ändrar jag kategorierna?
– Lägg in nya, ta bort eller ändra namnen på kategorierna i både formulär och kalkylark. Se till att den nya kategorin är skriven på exakt samma sätt på båda platserna.

Hur tar jag bort en transaktion?
– Gå antingen in i fliken Transaktioner i kalkylarket Resultatrapport och ta bort den felaktiga raden. Eller kvitta summan genom att skriva in ett motsvarande negativt värde i formuläret.

Hur startar jag ett nytt år?
– Om du vill behålla datan, duplicera bladet 2020. I det duplicerade arket, markera allt (ctrl+A), kopiera (ctrl+C) och klistra in värden (ctrl+shift+V). På så sätt låser du bladet och tar bort kopplingen till formuläret som matar in nya transaktioner. Döp det ursprungliga bladet till 2021 och det duplicerade bladet till 2020.

Hur ändrar jag bekräftelsetexten?
– Om ditt svar är registrerat känns stelt och formellt kan det ändras i forumulärets inställningar, klicka på ikonen med kugghjulet och välj fliken Presentation. Förslag på text: Minst 50% sparkvot och cykel till jobbet, inga ursäkter.


Hur kan kassaboken förbättras? Lämna gärna en kommentar med förslag!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *