Ekonomisk frihet

Introducerar: Frilans-FIRE

I år firar jag tioårsjubileum som frilansare, det hela drivs som ett aktiebolag med enbart undertecknad som anställd. Uppdrag att hugga tag i har det trevligt nog funnits sedan start och det har varit en lyckad exit från det mer konventionella yrkeslivet. Efter ungefär halva tiden som egenföretagare halkade jag in på koncepten kring ekonomisk frihet, via Mr. Money Mustasche och Farbror Fri. Friheten har sen dess varit motivationen att fortsätta driva på och arbeta lite väl intensivt i perioder. Resultatet har blivit en central lägenhet belånad till hälften i en svensk storstad, samt en portfölj som i nuläget täcker alla mina utgifter utöver längre semesterresor.

Men jag har inte varit helt hundra på hur det egna företaget ska hanteras när det möter ekonomisk frihet. Ska jag stänga ner det direkt när portföljen når en viss summa, även fast företaget går bra? Jag har istället tänkt utnyttja flexibiliten som kommer med att vara sin egen chef och siktar på något jag kallar Frilans-FIRE. Den här FIRE-varianten är både ett mål och en fas.

Det är ett mål som nås vid 3 000 000 kr i portföljen. Hur långt jag kommit på vägen går att se på sidan för målsättningar, men vi kan säga att det börjar kännas som slutspurt. Det är redan nu mycket lägre stress att driva företaget med en rejäl påse pengar i ryggsäcken, som arbetar på dag och natt. Så är det tänkt att fortsätta ett tag framöver. Med Frilans-FIRE går det att vara selektiv och ta roliga och givande uppdrag istället för alla uppdrag. Inget är helt säkert varken som anställd eller företagare, men förutsatt att inkomster fortsätter att genereras går de till att leva på, att amortera ner boendet och att fortsätta fylla på portföljen för att komma till nästa steg.

Frilans-FIRE är en fas i och med att jag har satt en summa för en total exit från arbetslivet så som jag känner det. Det görs med en portfölj på 3 750 000 kr och en buffert med ett års utgifter i kontanter. Där känner jag mig bekväm att klippa banden till min tidigare bransch, det kommer trots allt ha varit upp mot 20 år av trogen tjänst. Arbetet är platsberoende och det är en låsning som vore skönt att slippa, även med roliga och givande projekt så finns det mycket annat här i världen att göra.

Det är alltså Frilans-FIRE. Ekonomisk frihet ser olika ut för alla, utnyttja dina unika styrkor och sätt egna villkor för att definiera vad som är framgångar på väg till ekonomisk frihet.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *