Investeringar

Sparande och investeringar är en stor del av att kunna vara ute med campervanen och upptäcka nya platser så ofta som möjligt. Min portfölj finns till mestadels på ett ISK (Investeringssparkonto) hos Avanza, att komma igång där är varken dyrt eller krångligt. En krona är den lägsta summan som går att investera och för de första 50 000 kronorna har de helt tagit bort fondavgifterna. Investeringar, eller snarare vad investeringarna kan möjliggöra är ett intresse jag haft strax över en handfull år. För att komma igång eller fortsätta lära sig har jag samlat nyttiga bloggar, poddar och böcker på sidan med resurser.

Sidan innehåller affiliate-länkar till Avanza och SAVR.

Portföljen

Portföljen består nästan helt av indexfonder med låga avgifter. Att hålla kvar innehaven över lång tid och låta ränta på ränta-effekten göra jobbet är den enkla strategin. Det är väldigt sällan jag gör några förändringar i sammansättningen och att försöka time:a börsen rörelser är inget jag vill ägna mig åt. Grunden i portföljen är AMF Aktiefond Global och Spiltan Aktiefond Investmentbolag. Andra innehav utvärderar jag på årsbasis mot de två fonderna, så länge de har en högre avkastning än basinnehaven och gör skäl för sin högre avgift behåller jag dem.

InnehavFördelning
Spiltan Aktiefond Investmentbolag25%
AMF Aktiefond Global20%
Investor10%
AMF Aktiefond Småbolag5%
Avanza World Tech by TIN5%
Avanza Småbolag by Skoglund5%
Öhman Global Growth5%
SPP Aktiefond USA5%
Handelsbanken Hållbar Energi5%
TIN Ny Teknik5%
Swedbank Robur Ny Teknik5%
Consensus Småbolag4%
Apple0,5%
Microsoft0,5%

Money’s greatest intrinsic value—and this can’t be overstated—is its ability to give you control over your time.

— Morgan Housel

SAVR

På SAVR går det att handla fonder till en lägre avgift, i snitt 50% rabatt. Fonderna i sig är det inga skillnader på. Deras förvaltare och innehav är exakt samma som på andra plattformar, skillnaden är att SAVR tar ut en lägre avgift för att tillhandahålla dem. Sänkta avgifter är lika med sparade kronor. Jag har valt de två fonderna från min portfölj där rabatten på avgiften är som störst och har dem hos SAVR.

  • TIN Ny Teknik”Fonden är en aktiefond med inriktning mot nordiska bolag vars produkter och/eller tjänster karaktäriseras av högt teknikinnehåll och bolag vars verksamhet kännetecknas av en hög grad av forskning och utveckling för egen eller annans räkning.”
    
  • Öhman Global Growth”Fonden investerar i bolag med hög förväntad tillväxt och med produkter och tjänster baserade på teknisk innovation.”

På denna sida finns enbart information och tankar om investeringar, alla investeringar i fonder eller aktier görs på egen risk.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *